فهرست مطالب

دانشور پزشکی - پیاپی 141 (تیر 1398)

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 141 (تیر 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بتول رحمتی*، مطهره پورغلام، مریم راهنمای صفحات 1-8
    مقدمه و هدف
    دیابت یک اختلال متابولیک مزمن است و استرس اکسیداتیو نقش مهمی در ایجاد عوارض دیابت مانند اختلال حافظه و یادگیری ایفا می کند. از آنجا که گونه های لوندولا موجب بهبود حافظه و یادگیری می گردند و Lavandula dentata دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی است و در ایران تحت عنوان اسطوخودوس استفاده می شود بر آن شدیم تا اثرات آن را بر اختلال یادگیری و حافظه ناشی از دیابت مطالعه کنیم.
     
    مواد و روش ها
     موش های صحرایی نر به تعداد 40 سر به 4 گروه کنترل، کنترل دیابتی، سالم با لوندولا دنتاتا، دیابتی با لوندولا دنتاتا تقسیم گردیدند. برای دیابتی نمودن حیوانات از تزریق داخل صفاقی تک دوز استرپتوزوتوسین استفاده شد. پس از 6 هفته، درمان با لوندولا دنتاتا به فرم تزریق داخل صفاقی با دوز 400 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت دو هفته نیم ساعت قبل از انجام تست های رفتاری صورت گرفت. جهت ارزیابی حافظه و یادگیری از ماز شعاعی هشت بازویی و تست آماری Two way repeated -measures ANOVA و در سنجش قند از آنوای یک طرفه استفاده شد.
     
    نتایج
    دیابت موجب آسیب یادگیری و حافظه به شکل افزایش خطاهای حافظه کاری و رفرنس گردید و مصرف لوندولا در گروه دیابتی سبب کاهش معنی دار تعداد خطاهای مربوطه گردید. اسطوخودوس رومی همچنین موجب کاهش قند خون در گروه دیابتی شد.
     
    نتیجه گیری
    مصرف لوندولا دنتاتا در موش های دیابتی سبب بهبود اختلال حافظه و یادگیری ناشی از دیابت شد. این اثر می تواند حداقل بخشی ناشی از کاهش قند خون باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، اختلال یادگیری و حافظه، لوندولا دنتاتا، استرپتوزوتوسین
  • زینب قلعه، سید محمدرضا حکیمانه، رقیه حجتی، سید شجاع الدین * صفحات 9-18
    مقدمه و هدف
    رضایتمندی بیماران مراجعه کننده، تاثیر زیادی برافزایش کیفیت خدمات و افزایش بیماران دارد و باعث ارتقای کلی سطح مرکز درمانی می شود. این پژوهش باهدف بررسی میزان رضایت مندی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه دندان پزشکی شهید منتظری انجام شده است.
     
    مواد و روش ها
     مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 450 بیمار از 9 بخش درمانی تشخیص، رادیولوژی، پروتز، ترمیمی، اندودنتیکس، پریودنتیکس، ارتودنسی، جراحی و ایمپلنت انجام شد. بیماران مراجعه کننده به این مرکز درمانی به پرسش نامه محقق ساخته که شامل دو بخش بود پاسخ دادند. بخش اول سوالات دموگرافیک و بخش دوم پرسش نامه 24 سوالی در دو حیطه کلینیکی و غیر کلینیکی بود.
     
    نتایج
    میانگین رضایتمندی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه دندان پزشکی شهید منتظری عدد 3 از امتیاز 5 به دست آمد که بیانگر رضایت بیماران است. بیش ترین میزان رضایت از بخش ارتودنسی است و بیماران در حوزه غیر کلینیکی بیش ترین میزان رضایت را در مورد محیط فیزیکی از بهداشت سالن انتظار، در بخش اداری از برخورد کارمندان صندوق، در حیطه تسهیلات رضایت از تابلوهای راهنما داشتند. همچنین در حیطه کلینیکی بیش ترین میزان رضایت مربوط به برخورد دندان پزشکان بود.
     
    نتیجه گیری
     طبق این پژوهش رضایتمندی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه دندان پزشکی شهید منتظری در حد مطلوب است. رفع نارضایتی های بیماران منجر به ارائه خدمات بهتر و باکیفیت تر می شود که درنتیجه باعث جذب بیشتر بیماران و فعالیت بهتر مجموعه می شود.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، بیماران، درمانگاه شهید منتظری، دانشگاه شاهد
  • ژیلا مهرابی، مونا امیری، مهرداد افتخار، توران دخت بلوچ نژاد * صفحات 19-26
    مقدمه و هدف
    بیماری آلزایمر، یک اختلال نورودژنراتیو پیشرونده است که درآن مرگ نورون های قشر مغز و هیپوکامپ هدف اصلی دژنراسیون نورونی هستند. علاوه برفرضیه های تجمع بتا آمیلوئید خارج سلولی و تولید کلافه های رشته ای عصبی، یکی از عوامل موثر در پاتولوژی بیماری آلزایمر، آسیب عروقی در افراد سالخورده از جمله اختلال در عملکرد فاکتور رشد آندوتلیال عروقی (Vascular Endothelial Growth Factor  یا VEGF) است. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر پیش درمان مدل سلولی بیماری آلزایمر القا شده توسط Aβ با غلظت های مختلف VEGF انجام شد.
     
    مواد و روش ها
    سلول های نوروبلاستمای انسانی (SH-SY5Y) پس از کشت و پاساژ، در گروه های کنترل، کنترل پیش تیمار شده با غلظت های 5/0، 1، و 2 نانومولار VEGF، بتا آمیلوئید، بتا آمیلوئید پیش تیمار شده با غلظت های 5/0، 1، و 2 نانومولار VEGF، بتا آمیلوئید پیش تیمار شده با موثرترین غلظت VEGF و آنتاگونیست کانال های TRPM7 (2-APB)، یا مهار کننده Akt بررسی شدند. برای بررسی بقای سلول، از تست سنجش بقای سلولی (MTT assay) استفاده شد.
     
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان داد که تیمار با بتا آمیلوئید، بقای سلولی را بطور معنی دار کاهش داد (0/001 >P)، پیش تیمار با VEGF بطور وابسته به غلظت و در حد معنی دار موجب افزایش بقای سلولی گردید، و این اثر سودمند در حضور آنتاگونیست کانال های TRPM7 یا مهار کننده Akt مشاهده نشد.
     
    نتیجه گیری
    بطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که VEGF می تواند از کاهش بقای سلولی بر اثر بتا آمیلوئید جلوگیری نماید و اثر سودمند آن از طریق کانالهای TRPM7 و مسیر سیگنالینگ PI3K/Akt انجام می شود.
    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، بتا آمیلوئید، فاکتور رشد آندوتلیال عروقی، کانال TRPM7، PI3K، Akt
  • محمد پرستش*، سمیرا مقدسی، زهرا یوسف وند صفحات 27-40
    مقدمه و هدف
    افزایش مالون‏دی‏آلدئید‏ و کاهش ظرفیت تام آنتی‏اکسیدانی مرتبط با گلوکز خون بالا، مقاومت به انسولین در دیابت نوع 2 موجب تخریب بافت و ساختار بیضه می‏شود. هدف مطالعه حاضر تاثیر شدت‏های مختلف تمرین هوازی بر سطوح سرمی مالون‏دی‏آلدئید‏، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و ساختار بیضه موش های صحرایی نر دیابتی بود.
     
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 46 سر موش صحرایی از نژاد ویستار با میانگین وزن 45±205 گرم به طور تصادفی در چهار گروه کنترل سالم‏ بی تمرین، کنترل دیابتی بی تمرین، دیابتی تمرین تداومی با شدت متوسط (MICT) و دیابتی تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) قرار گرفتند. گروه‏های تمرینی برنامه تمرین را به مدت 10 هفته اجرا کردند. داده‎ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0 بررسی شدند.
     
    نتایج
    تمرین MICT و HIIT موجب کاهش معنادار قند خون ناشتا، MDA و افزایش معنادار TAC در گروه‏های تمرین دیابتی نسبت به گروه کنترل دیابتی شد (0/05≥P). 10 هفته تمرین MICT و HIIT موجب بهبود ساختار بیضه بویژه حجم لوله ‏های منی ساز، حجم کل بیضه، حجم بافت بینابینی، قطر لوله منی ساز و وزن بیضه چپ در گروه‏های تمرین دیابتی نسبت به گروه کنترل دیابتی شد (0/05≥P). بین تغییرات حاصل شده دو روش تمرینی MICT و HIIT تفاوت معناداری در متغیرهای وابسته مشاهده نشد (0/05≤P).
     
    نتیجه گیری
    به نظر می‎رسد دو روش تمرینی MICT و HIIT از طریق کاهش قند خون، شاخص مقاومت به انسولین و سطح سرمی MDA و TAC، تاثیرات مثبت در بهبود ساختار بیضه موش های صحرایی دیابتی شود. با این دو روش تمرینی تاثیرات متفاوتی در متغیرهای ذکر شده نداشتند.
    کلیدواژگان: دیابتی نوع 2، مالون دی آلدئید، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، فعالیت بدنی، موش صحرایی
  • جبار بشیری*، حسن پوررضی صفحات 41-50
    مقدمه و هدف
    آپوپتوز نقش بسیار مهمی در پاتوژنز انواع بیماری های قلبی-عروقی به ویژه نارسایی قلبی بازی می کند؛ بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مکمل یاری عصاره مرزنجوش با و بدون تمرین ورزشی بر بیان ژن های p53 و سیتوکروم c در میوکارد موش های صحرایی نر انجام گردید.
     
    مواد و روش ها
    نوزده موش صحرایی نر سه ماهه به شکل تصادفی در سه گروه کنترل (5=n)، مکمل مرزنجوش (7=n) و مکمل مرزنجوش+تمرین ورزشی (7=n) جایگزین شدند. طی سه ماه پژوهش، دو گروه مکمل مرزنجوش و مکمل مرزنجوش+تمرین ورزشی مقدار 1 گرم/کیلوگرم وزن بدن از مکمل مرزنجوش را دریافت کردند. همچنین، گروه مکمل مرزنجوش+تمرین ورزشی به مدت 12 هفته در برنامه ی تمرین ورزشی شرکت کرد. چهل و هشت ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، عضله قلبی موش های صحرایی استخراج و میزان بیان ژن های p53 و سیتوکروم c با استفاده از روش Real Time-PCR بررسی شد. داده های حاصله توسط آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند (0/05>p).
     
    نتایج
    بیان ژن p53  در گروه مکمل مرزنجوش و مکمل مرزنجوش+تمرین ورزشی به طوری غیر معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (به ترتیب 21% و 28%؛ 0/05<p). در حالی که بیان ژن سیتوکروم c در گروه مکمل مرزنجوش+تمرین ورزشی به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (62%؛ 0/01>p).
     
    نتیجه گیری
    در کل، 12 هفته مکمل یاری عصاره مرزنجوش تاثیری بر بیان ژن های p53 و سیتوکروم c در میوکارد موش های صحرایی نر نداشت. با این حال، اضافه شدن تمرین ورزشی به مکمل یاری مرزنجوش، بیان ژن سیتوکروم c را به طور قابل توجهی کاهش داد.
    کلیدواژگان: عصاره مرزنجوش، تمرین ورزشی، ژن p53، ژن سیتوکروم c، عضله قلب
  • مرضیه فکور، زهرا کیاسالاری، ریحانه قاسمی، مریم خراسانی، صدیقه کشت کار، مهرداد روغنی* صفحات 51-58
    مقدمه و هدف
    بیماری آلزایمر رایج ترین فرم بیماری زوال عقل است که به عنوان بیماری مزمن و سندرم پیش رونده در نظر گرفته شده که منجر به فقدان برگشت ناپذیر نورون ها بخصوص در ناحیه قشر و هیپوکمپ می شود. در این مطالعه اثر نوبیلیتن بر عملکرد رفتاری در آزمون های بعلاوه ای شکل مرتفع و شنای اجباری در مدل تجربی بیماری آلزایمر القا شده با تزریق داخل هیپوکمپی آمیلوئید بتا در موش بزرگ نر آزمایشگاهی بررسی شد.
     
     
    مواد و روش ها
    در این تحقیق 32 موش سفید بزرگ نر انتخاب و به صورت تصادفی به 4 گروه تقسیم شد. این چهار گروه عبارت بود از: گروه شم، گروه شم دریافت کننده نوبیلتین که دارو را به میزان 10 میلی گرم بر کیلوگرم از یک ساعت بعد از جراحی تا یک هفته بعد آن به طور روزانه و به شکل خوراکی دریافت کرد. گروه آمیلوئید بتا که در این گروه برای ایجاد مدل بیماری آلزایمر، ماده Aβ(1-40) با دوز 2nanomol/2µl به درون ناحیه هیپوکامپ پشتی بصورت دوطرفه تزریق شد. همچنین از آزمون های بعلاوه ای شکل مرتفع و شنای اجباری جهت سنجش عملکرد استفاده گردید.
     
    نتایج
    بررسی عملکرد حیوانات در آزمون بعلاوه ای شکل مرتفع نشان داد که در گروه آمیلوئید بتا دریافت کننده نوبیلتین یک افزایش معنی دار زمان باقی ماندن در بازوی باز نسبت به گروه آمیلوئید بتا (P<0.05) دارد. بعلاوه، در آزمون شنای اجباری نیز میزان عملکرد در گروه آمیلوئید بتا دریافت کننده نوبیلتین نسبت به گروه آمیلوئید بتا کاهش غیر معنی دار نشان داد.
     
    نتیجه گیری
     در مطالعه اخیر بطور خلاصه مشخص شد تجویز خوراکی نوبیلتین با دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم باعث کاهش اضطراب می شود ولی بر افسردگی تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، آمیلوئید بتا، اضطراب، افسردگی، نوبیلتین، ماز بعلاوه ای شکل مرتفع، آزمون شنای اجباری
|
  • Maryam Rahnamaye, Batool Rahmati*, Motahare Poorgholam Pages 1-8
    Background and Objective
    Diabetes is a chronic metabolic disorder and oxidative stress plays an important role in the development of diabetic complications such as learning and memory impairment. Since Lavendula species improve learning and memory and Lavandula dentata contains antioxidant and anti-inflammatory effects and it is used as ustokhoddus in Iran, we have designed this research to study its effects on diabetes-induced learning and memory impairment.
     
    Materials and Methods
    Forty male rats were divided into 4 groups including control, control diabetic, healthy Lavendula dentata, and diabetic Lavendula dentata. A single dose of streptozotocin was used for diabetes induction in diabetic animals. After 6 weeks, Lavendula dentata treatment was performed as an intraperitoneal injection of 400 mg/kg for two weeks, 30 min before each behavioral test. The eight-arm radial maze method with two way repeated-measures ANOVA test were used to evaluate learning and memory and one-way ANOVA was used for comparing blood glucose between different groups.
     
    Results
    Diabetes caused learning and memory damage in the form of increasing working and reference memory errors and use of Lavendula dentata in the diabetic group caused a significant reduction in the number of related errors. Romian ustokhoddus also declined blood glucose in diabetic group.
     
    Conclusion
    Lavendula dentata consumption in diabetic rats improved diabetes-induced learning and memory impairment. This effect might be mediate at least partly by decreasing blood glucose.
    Keywords: Diabetes, Learning, memory impairment, Lavendula dentata, Streptozotocin
  • Zeinab Ghaleh, Seyed Mohammad Reza Hakimaneh, Roghayeh Hojati, Sayed Shojaedin * Pages 9-18
    Background and Objective
    Satisfaction of patients has a major effect on improving the quality of services in dental clinics. This study was conducted to evaluate the satisfaction rate of patients referred to the Montazeri dental clinic.
     
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was performed on 450 patients from 9 departments of Diagnostic, Radiology, Prosthetics, Restorative, Endodontics, Periodontology, Orthodontics, Surgery and Implant of Montazeri Denal clinic. Patients referred to the health center responded to a researcher-made questionnaire containing two parts. The first part was demographic questions and the second part of the questionnaire was 24 questions in two clinical and non-clinical areas.
     
    Results
    The average satisfaction of patients was 3 out of 5 points, indicating the high level of satisfaction. The highest level of satisfaction was obtained from the orthodontic department. The highest satisfaction rate in non-clinical section was observed from the waiting room hygiene (physical environment), from the accountants (administrative section) and from the guide panels (facility section). In the clinical area, the highest level of satisfaction was related to the attitude of dentists.
     
    Conclusion
    Satisfaction of patients referred to the Montazeri Dental clinic is desirable. Eliminating patient dissatisfaction improves the quality of dental services.
    Keywords: Satisfaction, Patients, Dental clinics
  • Jila Mehrabi, Mona Amiri, Tourandokht Baluchnejad*, Mehrdad Eftekhar Pages 19-26
    Background and Objective
    Alzheimer’s disease (AD) is a progressive neurodegenerative disorder, in which cortical and hippocampus neurons death is the main target of neurodegeneration. In addition to extracellular beta amyloid accumulation and the production of neural tangles, one of effective factors in the pathology of Alzheimer's disease is vascular injury in the elderly including disturbance in vascular endothelial growth factor (VEGF) function. The present study was conducted to investigate the effect of pre-treatment with different concentrations of VEGF in a cellular model of Aβ-induced Alzheimer's disease.
     
    Materials and Methods
    After culturing and passaging human neuroblastoma cells (SH-SY5Y), they were evaluated in control, control pretreated with different concentrations of VEGF (0.5, 1 and 2 nM), amyloid beta, amyloid beta with the same concentrations of VEGF, and amyloid beta pretreated with the most effective concentration of VEGF in addition to TRPM7 channels antagonist (2-APB) or AKT inhibitor. For assessment of cell viability, MTT assay was applied.
     
    Results
    Findings of this study showed that amyloid beta significantly reduces cell viability (p<0.001), VEGF pretreatment significantly increases cell viability in a concentration-dependent manner, and this beneficial effect was not observed in the presence of TRPM7 channels antagonist or AKT inhibitor.
     
    Conclusion
    It is concluded that VEGF could prevent amyloid beta-induced reduction of cell viability and its beneficial effect is mediated through TRPM7 channels and PI3K/Akt signaling.
    Keywords: Alzheimer’s disease, Amyloid beta, Vascular endothelial growth factor, TRPM7 channel, PI3K, Akt
  • Mohammad Parastesh*, Zahra Yousefvand, Samira Moghadasi Pages 27-40
    Background and Objective
    An increase in malondialdehyde and a decrease in the total antioxidant capacity associated with high blood glucose and insulin resistance in type 2 diabetes cause damage to the testicular tissue and structure. The aim of this study was to evaluate the effect of different aerobic training intensities on serum levels of malondialdehyde, total antioxidant capacity and testicular structure in male diabetic rats.
     
    Materials and Methods
    In this study, 46 Wistar rats with an average weight of 205‏±‏45 grams were randomly assigned into four groups: healthy control, control of diabetic, diabetic with moderate-intensity interval training (MICT) and diabetic with high-intensity interval training (HIIT). The training groups trained the exercise program for 10 weeks by treadmill and their blood serum and testis tissue were collected after the last training session. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey post-hoc test at a significance level of 0.05%.
     
    Results
    MICT and HIIT training caused a significantly decreased fasting blood glucose and MDA and significantly increased TAC in diabetic training groups compared to diabetic control group (p<0.05). Also, 10 weeks of MICT and HIIT training improved the testicular structure, especially the testis volume, seminiferous tubules volume, interstitial tissue volume and left testicle weight in diabetic training groups compared to the control group (p<0.05). There was also no significant difference between the changes for the two methods of MICT and HIIT exercises regarding dependent variables.
     
    Conclusion
    It seems that two methods of MICT and HIIT training by reducing blood glucose, insulin resistance index and serum level of MDA and enhancement of TAC have positive effects on the improvement of testicular structure in diabetic rats. With these two methods of training, there were no different effects on mentioned variables.
    Keywords: Type 2 diabetes_Malondialdehyde_Total antioxidant capacity_Physical activity_Rat
  • Jabbar Bashiri*, Hassan Pourrazi Pages 41-50
    Background and Objective
    Apoptosis plays a key role in the pathogenesis of a variety of cardiovascular diseases, especially cardiac failure. Therefore, the purpose of this study was investigating the effect of Origanum vulgare extract supplementation with and without exercise training on p53 and cytochrome c gene expression in myocardium of male rats.
     
    Materials and Methods
    Nineteen three-month old male rats were randomly divided into three groups: control (Con), Origanum vulgare supplementation (OVS) and Origanum vulgare supplementation+exercise training (OVS+EX). Within three months of research, OVS and OVS+EX groups received 1 g/kg body weight of Origanum vulgare extract. Rats in OVS+EX group participated in the exercise training program for 12 weeks. Forty-eight hours after the last training session, the heart muscle of rats were extracted and mRNA of p53 and cytochrome c was evaluated by Real Time-PCR. One-way ANOVA and Tukey post-hoc tests were applied for statistical analysis of the data (p<0.05).
     
    Results
    p53 gene expression in OVS and OVS+EX groups was non-significantly lower than the Con group (21% and 28%, respectively, p˃0.05). However, cytochrome c gene expression in OVS+EX group was significantly lower than the Con group (62%, p<0.01).
     
    Conclusion
    Overall, 12 weeks of Origanum vulgare extract supplementation did not affect the p53 and cytochrome c gene expression in myocardium of male rats. However, the addition of exercise training to Origanum vulgare extract supplementation significantly reduces the expression of cytochrome c.
    Keywords: Origanum vulgare extract_Exercise training_p53 gene_Cytochrome c gene_Heart muscle
  • Marzieh Fakour, Zahra Kiasalari, Reihane Ghasemi, Maryam Khorasani, Sedigheh Keshtkar, Mehrdad Roghani* Pages 51-58
    Background and Objective
    Alzheimer's disease (AD) is the most common form of dementia that is considered a chronic and progressive syndrome, that leads to the irreversible loss of neurons, particularly in the cortex and hippocampus. In this study, we considered whether nobiletin has any effect on behavioral function in elevated plus maze and forced swimming tests in amyloid beta-induced model of AD in the rat.
     Materials and Methods
    32 male rats were randomly divided into four groups as follows: group A (sham), group B (sham+nobiletin), which were administrated nobiletin (10 mg/kg) daily one hour after surgery for one week via gavage, group C (Aβ): which amyloid β1-40 (2 nanomol/2 µl) was injected into the hippocampal region (CA1) bilaterally, and group D (Aβ + nobiletin), which was also administrated nobiletin (10 mg/kg). Furthermore, two behavioral tests including elevated plus maze and forced swimming tests were used to assess performance.
     
    Results
    Analysis of performance in elevated plus maze showed a significant increase in open arm time in nobiletin-treated Aβ group versus Aβ group (p<0.05). In addition, performance in forced swimming test showed a non-significant decrease in nobiletin-treated Aβ group versus Aβ group.
     
    Conclusion
    Taken together, these findings suggest that nobiletin could reduce anxiety in amyloid beta-induced model of AD in the rat with no significant effect on depression.
    Keywords: Alzheimer's disease, Amyloid beta, Anxiety, depression, Nobiletin, Elevated plus maze, Forced swimming test